El MuVIM reobri “L’aventura del pensament”

El MuVIM reobri “L’aventura del pensament”

El Museu Valencià de la Il.lustració i la Modernitat (MuVIM) reobri l’exposició permanent “L’aventura del pensament” després d’uns mínims ajustos tècnics realitzats per a la seua posada a punt que, tal com ha manifestat el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, no justificaven el seu tancament.

“No trobe justificació per al tancament, va ser innecessari i va suposar llevar a la ciutadania l’oportunitat de gaudir i accedir a l’exposició permanent del museu que convida a reflexionar sobre el pensament de la nostra societat, alguna cosa molt necessari en aquest moment per a poder avançar com a col·lectivitat”, ha dit Rius.

El diputat de Cultura ha comparegut en roda de premsa, al costat del director del museu, Rafael Company, per a parlar sobre la decisió de reobrir immediatament “L’aventura del pensament”, una proposta que durant el seu període expositiu, des de juliol de 2001 fins a l’estiu de 2014, ha sigut visitada per prop de 400.000 visitants.

Captura de pantalla 2015 12 21 a las 16.49.45 580x385 El MuVIM reobri “Laventura del pensament”

Pròxima reforma

Xavier Rius ha avançat que l’exposició està pendent d’una reforma per a donar-li un aire de més modernitat i ajustar alguns serrells en les parts inicials i finals del recorregut.

El director del MuVIM, Rafael Company ha mostrat la seua satisfacció per complir amb una de les primeres declaracions d’intencions després de la seua presa de possessió. “Anunciem que obriríem com més prompte millor i així ho hem fet, perquè era una de les nostres opcions estratègiques i condició ‘sine qua non’ en assumir el repte”, ha destacat.

També ha assenyalat el director del MuVIM que l’obertura de l’exposició “va significar una inversió estructural molt important per a la Diputació de València, al juny de 2001, i el seu discurs segueix vigent”.

El director del museu ha explicat que el tancament de la permanent “ha afectat de manera dramàtica a les xifres de públic del museu, perquè les visites a l’aventura del pensament eren també un pol d’atracció per a les exposicions temporals”.

Una demanda del públic

Tal com han confirmat el diputat de Cultura i el director del MuVIM, és el públic qui també ha demandat la reobertura de l’aventura del pensament, i ja hi ha reserves realitzades per als pròxims mesos. Les festes nadalenques són també una bona oportunitat per a acostar-se a conèixer “L’aventura del pensament”, un recorregut d’uns 50 minuts de durada pels canvis històrics i socials que convulsionaron el món arran de la irrupció del moviment filosòfic il·lustrat.

Si ben el públic escolar és el majoritari en les visites reservades –la mostra ofereix una sintètica panoràmica de la història contemporània adequada per a estudiants dels últims anys de Secundària i de Batxillerat- l’exposició és també una opció per al públic familiar i el teixit associatiu i cívic.

“L’aventura del pensament” propicia al visitant la recreació de l’univers cultural, social i polític del moviment il·lustrat i la seua influència fins a l’actualitat. Amb la complicitat de la tecnologia i de l’enginy tècnic, el muntatge expositiu facilita la contextualització i lectura de la proposta, organitzada a manera de teatre invertit: escenografies fixes i públic en moviment a través d’elles.

Tres manyagues i 15 espais expositius

Tres manyagues –un monjo, una dama il·lustrada i un científic contemporani- acompanyen al públic pels 15 blocs temàtics que recorren els esdeveniments dels últims cinc segles mostrant la seua evolució fins a l’actualitat.

La proposta comença amb una introducció i una presentació audiovisual i contínua amb diferents sales centrades en temes diversos: Sala del Scriptorium medieval, Sala de la Impremta, Sala de la Revolució cosmològica dels segles XVI i XVII, Sala dedicada a Descartes, els empiristes britànics, Newton i el materialisme de Julien Offray La Mettrie, Sala de les Tres portes dedicada a les Creences religioses i il·lustració, Sala de l’Europa Il·lustrada, Sala urbana amb la maqueta a escala de la ciutat de Praga -concretament l’històric carrer Celetná-, Saló il·lustrat decorat amb pintures del XVIII, Sala de la Il·lustració valenciana i espanyola, Sala de les lluites ideològiques del XIX, Temple de la ciència, Sala del caos de la postmodernidad i finalment, un espai dedicat a la millor cara de la humanitat a Occident.

Les visites a L’aventura del pensament, amb una capacitat de 20 persones per passada, s’ofereixen en quatre idiomes: castellà, valencià, francès i anglès. De dimarts a diumenge es realitzen cinc al matí, cada mitja hora, des de les 10:30 fins a les 12:30. I a la vesprada hi ha quatre passades de dimarts a dissabte, des de les 16:30 fins a les 18:00.

Etiquetas

Si te gusta el artículo, ¡compártelo!!

Sobre el autor

Author Gravatar
La Dipu En la Red

Artículos relacionados